نوروفیدبک و اضطراب؛ با اثر نوروفیدبک در درمان اضطراب آشنا شوید
همه ما با تغییرات فیزیکی مرتبط با اضطراب آشنا هستیم. زمانی که احساس اضطراب یا ترس میکنید، بدن شما با هورمونهایی پاسخ این اضطراب را میدهد که قلب و تنفس شما را تسریع میکند، دهان شما را خشک کرده و هضم را کند میکند. اینها برخی از پاسخهای سیستم عصبی سمپاتیک برای آماده کردن بدن برای حالت “جنگ یا فرار” هستند.
هنگامی که احساس اضطراب از بین میرود، سیستم عصبی پاراسمپاتیک کنترل میشود و بدن را برای استراحت و بهبودی آرام میکند.
اما چه اتفاقی میافتد اگر مغز شما دائماً در حالت نگرانی و اضطراب باشد؟ اگر امواج مغزی شما نامتعادل باشد، حالت جنگ یا فرار میتواند به حالت طبیعی و همیشگی شما تبدیل شود. مبتلایان به اضطراب معمولاً افکار منفی و تکراری دارند که حالت مزمن اضطراب یا ترس ایجاد میکند؛ اضطراب مزمن در تمام ابعاد زندگی تأثیر منفی میگذارد. اما سؤال این است که چگونه میتوان اضطراب مزمن را درمان کرد؟
در این مقاله در مورد نوروفیدبک و اضطراب ، اثر نوروفیدبک در اضطراب و درمان اضطراب با نوروفیدبک صحبت خواهیم کرد.
فهرست مطالب
اضطراب مزمن چیست؟
اضطراب مزمن تجربه روانشناختی منفی درازمدت به عوامل استرسزای محیطی است که با نگرانی طولانی مدت و نامناسب و بیش از حد، خستگی، بی قراری و مشکلات خواب مشخص میشود. اغلب اصطلاحات استرس و اضطراب به جای یکدیگر استفاده میشوند.
استرس و اضطراب طولانیمدت میتواند تأثیر منفی بر سلامت فرد داشته باشد که با افزایش ترشح آدرنالین (اپی نفرین)، کاهش تولید هورمونهای رشد خاص، و فعال شدن غیرطبیعی سیستم ایمنی و واسطههای التهابی در بدن مشخص میشود.
همه اینها میتوانند شرایط سلامتی از قبل موجود مانند IBS را تشدید کنند و خطرات قلبی عروقی را افزایش دهند. استرس مزمن همراه با سایر بیماریهای مزمن (از جمله سرطان و درد) میتواند باعث افزایش عوارض و کاهش کیفیت زندگی شود.
اگر اضطراب را تجربه میکنید، ممکن است به نظر برسد که در فشار بیش از حد گیر کردهاید: افکار مسابقهای، تنشهای عضلانی و تپش قلب میتوانند در مواجهه با استرسهای کوچک یا حتی زمانی که عوامل استرسزا مدتهاست از بین رفتهاند، رخ دهند. ممکن است پس از اینکه متوجه شدید مدیتیشن، یوگا و حتی گفتار درمانی نمیتوانند به طور کامل علائم شما را برطرف کنند، ناامید شده باشید. تحمل اضطراب به طور منظم میتواند طاقتفرسا باشد و باعث شود احساس کنید که کنترل ندارید.
محور HPA: سیستم پاسخ به استرس بدن
قبل از اینکه نگاه دقیقتری به ارتباط نوروفیدبک و اضطراب و چگونگی اثر نوروفیدبک در اضطراب داشته باشیم، اجازه دهید در مورد سیستم پاسخ به استرس مغز و بدن بحث کنیم.
بدن ما مجهز به یک سیستم مرکزی پاسخ به استرس یا محور HPA (محور هیپوتالاموس – هیپوفیز – آدرنال) است. هنگامی که مغز برای اولین بار خطر را تشخیص میدهد، یک سیگنال هشدار به هیپوتالاموس میفرستد، بخشی از مغز که بقیه پاسخ استرس بدن را هماهنگ میکند. سپس هیپوتالاموس سیگنالی را به غده هیپوفیز در مغز میفرستد که ACTH هورمونی را تولید میکند که به غدد آدرنال میرود و سپس سطح کورتیزول در خون را در مواقع استرس افزایش میدهد. همه ما در مورد کورتیزول، هورمون استرس که ما را در حالت “جنگ یا گریز” قرار میدهد، شنیدهایم.
اما این فقط نیمی از داستان است. هیپوتالاموس در مغز نیز سیستم عصبی را در حالت آماده باش قرار میدهد. این چیزی است که باعث میشود تنفس فرد تغییر کند، ضربان قلب بالا رود، دمای بدن گرم شود و نبض افزایش یابد. سیستم عصبی همچنین دارای یک شاخه مکمل است که به آن شاخه پاراسمپاتیک میگویند که برعکس عمل میکند و بدن و ذهن را آرام میکند.
نوروفیدبک و اضطراب
برای پرداختن به ارتباط نوروفیدبک و اضطراب بهتر است ابتدا نوروفیدبک را بشناسید.
نوروفیدبک یک درمان جدید طب مکمل و جایگزین است که عمدتاً توسط روانشناسان برای درمان تعدادی از شرایط روانشناختی از جمله اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) استفاده میشود. این یک درمان پزشکی رایج نیست، مشخص نیست که آیا افراد مبتلا به اضطراب و استرس ثانویه به یک بیماری مزمن نیز از این درمان سود خواهند برد یا خیر.
بیوفیدبک آلفا EEG، نوروتراپی یا نوروفیدبک یک تکنیک غیرتهاجمی و بدون دارو است. فعالیت مغز توسط الکترودهای ضبط که در مکانهای تعیین شده روی پوست سر قرار میگیرند، کنترل میشود. سپس شکلهای موج از طریق محرکهای شنیداری یا بصری تولید شده توسط کامپیوتر به بیمار بازگردانده میشوند. هنگامی که شکل موجها در یک آستانه سالم متعادل میشوند، سیستم تقویت مثبتی مانند صدای دلپذیر را فراهم میکند. این تکنیک درمانی به طور مؤثر از دهه 1960 در بسیاری از اختلالات استفاده شده است، از جمله ADHD، صرع، اعتیاد به الکل یا مواد مخدر، PTSD، سکته مغزی، افسردگی، فیبرومیالژیا و اوتیسم.
نوروفیدبک در جمعیتهای فوبی و دارای اختلال اضطراب و ترس برای کاهش اضطراب استفاده شده است. در یک کارآزمایی تصادفیسازی و کنترلشده (RCT)، زنان مبتلا به فوبیای عنکبوت تحت نوروفیدبک تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی (fMRI) قرار گرفتند که باعث کاهش سطح اضطراب خود ارزیابی در مقایسه با کنترلهای ارزیابی مجدد شناختی و کاهش فعالیت جزیرهای شد. در یک آزمایش قبل و بعد مطالعه، نوروفیدبک، بتا با فرکانس بالا در جمعیت PTSD کاهش اضطراب ارزیابی شده را نشان داد. در نهایت، در یک مطالعه شبه تصادفی بر روی بیماران روانپزشکی با علائم اضطراب برجسته، بیوفیدبک آلفا EEG اضطراب آشکار تیلور را در همه گروههای اضطراب کاهش داد.
نوروفیدبک و اضطراب: نوروفیدبک در درمان اضطراب
نوروفیدبک یک رویکرد کاملاً طبیعی است که میتواند تغییرات طولانی مدت در عملکرد مغز ایجاد کند. این تغییرات به منبع اضطراب رفته و امواج مغزی نامتعادل در آن قسمت از مغز را بهبود میبخشد.
فرایند ساده است. نوروفیدبک از توانایی طبیعی مغز شما برای یادگیری چیزهای جدید برای کمک به بهبودی استفاده میکند. نوروفیدبک از شاخهای از روانشناسی به نام رفتارگرایی، از سیستم بازخورد صوتی و تصویری برای آموزش مجدد مغز و بازگرداندن آن به تعادل استفاده میکند.
تنها کاری که باید انجام دهید این است که بنشینید، استراحت کنید و یک فیلم یا ویدئو تماشا کنید. در حین انجام این کار، کامپیوتر با استفاده از حسگرهای کوچکی که بر روی پوست سر شما قرار میگیرد، خروجی امواج مغزی شما را اندازه گیری میکند. حسگرها بر اساس نقشه مغز شخصی شما به رایانه میگویند که امواج مغزی شما خارج از محدوده مورد نظر هستند.
هنگامی که امواج مغزی بتا خیلی زیاد است (نشان دهنده افکار نگران کننده است)، ورودیهای صوتی و بصری کم رنگ میشوند و باعث میشوند مغز شما تمرکز خود را به ویدئو برگرداند. این صدها بار در دقیقه در طول یک جلسه تمرین معمولی 30 دقیقهای اتفاق میافتد.
همانطور که میتوانید تصور کنید، با گذشت زمان مغز شما یاد میگیرد که «در خطوط باقی بماند» حتی زمانی که واقعاً تمرین نمیکنید. درست مانند دوچرخه سواری، با آموزش در آن بهتر و بهتر میشوید.
هنگامی که مغز یاد گرفت که تعادل خود را حفظ کند (معمولاً سه تا چهار هفته طول میکشد تا تغییرات اولیه اتفاق بیفتد) شما شروع به احساس آرامش و کنترل بیشتر بر روی افکار خود میکنید. اثرات طولانی مدت هستند، زیرا نوروفیدبک تغییر واقعی در نحوه عملکرد مغز شما ایجاد میکند، درست مانند ورزش بدنی که میتواند با یک رژیم مناسب توده عضلانی ایجاد کند.
در دهه 1960، کشف شد که مردم میتوانند الگوهای امواج مغزی خود را کنترل کنند، اما تا همین اواخر این امر به یک عمل معروف تبدیل نشده بود. به لطف پیشرفتهای فناوری رایانه، این ابزار در حال تبدیل شدن به یک ابزار مفید در تعداد بسیار زیادی از کلینیکها است، زیرا به درمانگران اجازه میدهد تا طیف وسیعی از شرایط سلامت روان را هدف قرار دهند.
در مقایسه با درمانهای سنتی، درمان اضطراب با نوروفیدبک، ایمن، طولانی مدت و بدون عوارض است. این فناوری اولین بار در سال 1972 برای از بین بردن صرع مورد استفاده قرار گرفت.
نوروفیدبک و اضطراب: اثر نوروفیدبک در اضطراب چیست؟
بیشتر مردم با علائم فیزیکی اضطراب آشنا هستند. همه ما تپش قلب، تعریق زیاد، افکار پراکنده و تنفس سریع را در برخی مواقع تجربه کردهایم. در بیشتر موارد، کوتاه مدت است. برای افرادی که با اختلال اضطراب زندگی میکنند، این استرس ادامه دارد و اثرات باورنکردنی بر بدن و ذهن آنها میگذارد.
محیط روزمره ما مملو از عوامل استرس زا است که 24 ساعته بر بدن تأثیر میگذارد، به این معنی که ما به سرعت میتوانیم بیش از حد تحریک شویم و در نتیجه امواج مغزی غیرعادی ایجاد شود. این بی نظمی در افرادی که با اضطراب زندگی میکنند رایج است، زیرا اغلب تحریک بیش از حد را تجربه میکنند. نشان داده شده است رابطه نوروفیدبک و اضطراب این است که نوروفیدبک این امواج مغزی را به حالت عادی بازمیگرداند و در نتیجه اضطراب را کاهش میدهد.
مغز ما به طرز باورنکردنی سازگار است. آنها قادر به انجام تنظیمات زمانی هستند که به آنها سرنخهایی در مورد آنچه باید تغییر کند داده میشود. امواج مغزی زمانی که مغز خود را به خوبی تنظیم میکند، الگوهای خاصی را نشان میدهد. در طول نوروفیدبک و اضطراب درمانی، مغز تلاش میکند تا این حالت منظم را حفظ کند و به تدریج یاد میگیرد که برای دورههای اضطرابزا در این حالت بماند. جلسات در مرکز درمانی ما حدود 30 دقیقه طول میکشد. تعداد جلسات مورد نیاز برای درمان اضطراب از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما میانگین آن حدود 20 جلسه است. به طور معمول، آموزش مغز جوان آسانتر از مغز مسنتر است، زیرا درمان علائم طولانی مدت زمان بیشتری میبرد.
نوروفیدبک و اضطراب در کودکان
اضطراب در کودکان میتواند خود را در مسائل رفتاری به طور مثال، بد رفتار کردن نشان دهد. این رفتارها به ویژه در کودکان کوچکتر که هنوز در حال یادگیری برقراری ارتباط مؤثر هستند، فراگیر است. نوروتراپی در کاهش این رفتارها موفق بوده است. با نوروفیدبک، مغز میتواند اطلاعات را به طور مؤثرتری پردازش کند و در نتیجه، احتمال وقوع اپیزودهای رفتاری کمتر است. نوروفیدبک همچنین در بسیاری از موارد برای بهبود تمرکز و کمک به کودکان در داشتن خواب بهتر در شب استفاده شده است.
بسیاری از والدین نوروتراپی را ترجیح میدهند زیرا جایگزینی برای دارو است. نوروفیدبک معمولاً در یک کلینیک انجام میشود. همچنین در چند سال اخیر به شکل فناوری پوشیدنی، بازی و برنامههایی که برای کودکان کوچکتر طراحی شدهاند، در دسترس قرار گرفته است. این نوع فناوری شامل یک جنبه بصری است تا کودکان بتوانند احساسات خود را در زمان واقعی ببینند و از طریق تکرار یاد بگیرند تا اضطراب و ناامیدی خود را مدیریت کنند.
چرا نوروفیدبک را برای اضطراب انتخاب کنیم؟
یکی از دلایل اصلی علاقه افرادی که به دنبال درمان اضطراب با نوروفیدبک هستند این است که آنها به دنبال گزینهای غیر از دارو هستند. در حالی که دارو برای بسیاری یک انتخاب عملی است، اغلب علائم را درمان میکند و ریشه مشکل را که در مغز نهفته است، اصلاح نمیکند. نوروفیدبک یک درمان بدون دارو است، اما مشخص شده است که زمانی که همراه با سایر درمانها، مانند درمان فردی و گروهی و در بسیاری از موارد با دارو استفاده میشود، مؤثرتر است. بسیاری از اوقات، مراجعین میتوانند پس از چندین جلسه نوروتراپی، درمانهای دیگر را در صورت نیاز کاهش دهند.
گزارشی در مورد اثر نوروفیدبک در اضطراب در بزرگسالان نشان داد که بهبود در علائم با درمان نوروفیدبک در مراجعین مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) یا اختلال اضطراب فراگیر (GAD) در مقایسه با کسانی که هیچ درمانی دریافت نکرده بودند، وجود دارد.
نوروفیدبک یک درمان غیر تهاجمی و بدون درد است که شامل یادگیری اصلاح فعالیت مغز به همان روشی است که هر مهارت دیگری از طریق تمرین، تکرار و بازخورد آموخته میشود. با نوروفیدبک، اطلاعات مربوط به تغییرات در فعالیت الکتریکی مغز شما به صورت آنی است. این راهی برای آموزش مغز برای کاهش اضطراب در منبع آن در مغز است. تمام جلسات نوروتراپی در کلینیک ما با توجه به نیازهای مشتریان ما شخصی سازی میشود.
مانند هر روش درمانی، همه از نوروفیدبک سود نخواهند برد یا به آن پاسخ یکسانی نخواهند داد.
نوروفیدبک میتواند برای افرادی مفید باشد که:
- سابقه عدم پاسخگویی به درمانهای دارویی داشته باشند.
- داروها اثرات نامطلوبی بر روی آنها داشته است.
- به دنبال یک جایگزین طبیعی برای دارو هستند
- از نوروفیدبک به عنوان مکمل درمان فعلی سود خواهند برد.
عوارض نوروفیدبک و اضطراب درمانی با نوروفیدبک
مانند هر درمان دیگری، عوارض جانبی احتمالی وجود دارد، اما بسیاری از افراد عوارضی تجربه نمیکنند. با این حال، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- خستگی
- انرژی کم
- مه مغزی
- سردرد
- فشار سر
برخی از افراد هنگام سازگاری با درمان، افزایش اضطراب را تجربه میکنند. اگر در مورد عوارض جانبی اضطراب یا نگرانی را دارید یا علائم شدید دارید، لطفاً فوراً با پزشک خود مشورت کنید.
سخن پایانی
اضطراب بخشی از طبیعت انسان است که در مواجه با رویدادهای استرس زا دچار آن میشود که پس از از بین رفتن محرک اضطراب نیز از بین میرود. اما در برخی از افراد، اضطراب به یک اختلال همیشگی تبدیل میشود که سلامت روان را به خطر میاندازد، در این حالت باید فوراً درمان شود. با این حال دارو درمانی عوارض جانبی زیادی دارد و حتی ممکن است برخی افراد در برابر دارو مقاومت نشان دهند. بسیاری از افراد در مورد نوروفیدبک و اضطراب سؤال میپرسند؛ نوروفیدبک که یک روش درمانی جدید، غیر تهاجمی و بدون دارو است.
در این مقاله در مورد نوروفیدبک و اضطراب، اثر نوروفیدبک در اضطراب و درمان اضطراب با نوروفیدبک صحبت کردیم و امیدواریم برای شما عزیزان مفید بوده باشد.
درباره سعیده عزیزمحمدی
سعیده عزیزمحمدی هستم، روانشناس بالینی. ۲۰سال با قصههایی از زندگی مراجعینم زیستم. تجربیاتی از جنس درد و شادی، خنده و اشک، فراز و نشیب... همراه شدم، درمان مراجعینم مرا همراه کرد تا زندگی نزیستهشان را بیافرینم... در کنارتان هستم برای هر فصلی از بودنتان
نوشته های بیشتر از سعیده عزیزمحمدی
دیدگاهتان را بنویسید